zaterdag 24 februari 2024

Rond dichters en gedichten

Datum: 
 zaterdag 24 februari 2024
Locatie: 
 De Weem, Zuidbroek


Ida Gerhardt - Foto Ron Kroon (Anefo) - bijgesneden GaHetNa / Nationaal Archief

Op zaterdagmiddag 24 februari bent u van harte welkom i de Weem van Zuidbroek op een bijeenkomst 'rond dichters en gedichten'. Nederland heeft veel dichters voortgebracht die (ook) over het thema God en geloof geschreven hebben. Sommigen van hen kennen we allemaal, anderen zijn relatief onbekend gebleven. Op deze middag willen we twee dichters voor het voetlicht brengen die ons veel te zeggen hebben.

De eerste is Ida Gerhardt (1905-1997). Zij heeft een groot oeuvre nagelaten, waarin haar geloof als een rode draad door alle gedichten heen loopt. Naast veel werk waarin haar eigen gedachten en waarneming centraal staan, heeft zij ook, met haar vriendin Marie van der Zeijde, het psalmboek vertaald. Deze vertaling wordt nog steeds gebruikt in de diensten van de meeste kloosters in Nederland en Vlaanderen.

De andere dichter is Nel Benschop (1918-2005). Van een onbekende lerares die af en toe een gedicht plaatste in het kerkblad van de greformeerde Kerk van Arnhem werd zij de meest gelezen dichteres van Nederland. Inmiddels is haar ster wat uitgedoofd en zijn er niet veel mensen van de jongere generaties die haar nog lezen. Maar zij was een bijzondere vrouw die een bijzondere ontwikkeling in haar gedichten doormaakte. Ondergetekende heeft haar goed gekend, omdat Nel iedere zondag gedurende negen jaar bij hem in de kerk zat.

We luisteren naar gedichten met een stukje toelichting erbij. Er is ook muziek. Martin Sprenger zal een paar liederen ten gehore brengen, daarbij op de piano begeleid door Vincent Hensen-Oosterdijk. Vincent zal ook voor ons improviseren. En natuurlijk drinken we thee of koffie met elkaar in de 'saal' van de Weem. Het zou fijn zijn, als u van tevoren even meldt dat u wilt komen.

Ds. Rudolf P. Oosterdijk

terug